Wednesday, February 19, 2014

Ayam Pansuh Simple Recipe


Ayam pansuh terkenal di kalangan warga Sarawak. Ayam pansuh ini dimasak di dalam buluh dan menghasilkan sup yang super ohsem dari ayam tersebut. Bahan-bahan yang diperlukan terlalu simple, mudah di masak dan lebih meriah ketika di masak waktu camping.


Bahan-bahan yang diperlukan:
  1.  Ayam.
  2.  Bawang merah.
  3.  Bawang putih.
  4.  Maggi cukup rasa.
  5.  Garam.
  6.  Serai.
  7.  Halia.
  8.  Daun Kunyit.
  9.  Daun pisang.
  10.  Buluh saiz sederhanan.
Nak wangi lagi??? boh daun limau purut.

Cara-cara
  1. Ayam dipotong saiz sederhana, tidak terlalu besar. Pastikan ayam dicuci sesuci yang boleh.
  2. Bahan-bahan 2,3,4,5,6,7 dan 8 di gaul bersama ayam. Dan lebih sedap jika ke semua bahan-bahan tersebut di tumbuk/ketuk, pastikan tidak terlalu lumat/hancur. (macam rajin je nak bawak batu lesung time camping kannn). Daun kunyit tidak terlalu banyak, sehelai sudah memadai untuk seekor ayam.
  3. Perap ayam bersama bahan-bahan tersebut beberapa minit.
  4. Masukkan ayam ke dalam buluh dan tutup dengan daun pisang.
  5. Bakar di atas bara api. 
  6. Ayam pansuh dibakar selama 40minit bergantung kepada ayam tersebut masak. 
Dah siap boleh duduk bersila menikmati sup ayam yang berjus ini. Sedap dan menarik. Selamat mencuba!

cc: terima kasih kak nid share resepi ayam pansuh yang sempoi ini

zh

2 comments:

  1. Maggi cukup rasa?kalau tak ada,nak guna apa ya? :))

    ReplyDelete
  2. cube ayam pun ok dah.... kalau takde pun xpe, jus ayam piaw dah.

    ReplyDelete