Ayam pansuh terkenal di kalangan warga Sarawak. Ayam pansuh ini dimasak di dalam buluh dan menghasilkan sup yang super ohsem dari ayam tersebut. Bahan-bahan yang diperlukan terlalu simple, mudah di masak dan lebih meriah ketika di masak waktu camping.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Ayam.
- Bawang merah.
- Bawang putih.
- Maggi cukup rasa.
- Garam.
- Serai.
- Halia.
- Daun Kunyit.
- Daun pisang.
- Buluh saiz sederhanan.
Cara-cara
- Ayam dipotong saiz sederhana, tidak terlalu besar. Pastikan ayam dicuci sesuci yang boleh.
- Bahan-bahan 2,3,4,5,6,7 dan 8 di gaul bersama ayam. Dan lebih sedap jika ke semua bahan-bahan tersebut di tumbuk/ketuk, pastikan tidak terlalu lumat/hancur. (macam rajin je nak bawak batu lesung time camping kannn). Daun kunyit tidak terlalu banyak, sehelai sudah memadai untuk seekor ayam.
- Perap ayam bersama bahan-bahan tersebut beberapa minit.
- Masukkan ayam ke dalam buluh dan tutup dengan daun pisang.
- Bakar di atas bara api.
- Ayam pansuh dibakar selama 40minit bergantung kepada ayam tersebut masak.
Dah siap boleh duduk bersila menikmati sup ayam yang berjus ini. Sedap dan menarik. Selamat mencuba!
cc: terima kasih kak nid share resepi ayam pansuh yang sempoi ini
zh
Maggi cukup rasa?kalau tak ada,nak guna apa ya? :))
ReplyDeletecube ayam pun ok dah.... kalau takde pun xpe, jus ayam piaw dah.
ReplyDelete